Reducerea deșeurilor, o prioritate
Încă din 2015, de la înființarea Asociației pentru Consum Sustenabil, prevenirea generării de deșeuri a reprezentat o prioritate. Am implementat trei proiecte centrate pe economia circulară și ținem cont de principiile zero waste în toate proiectele desfășurate.
Cu ce am început
În 2015, am inițiat proiectul Pimp de garbage, prin care încercam să dăm o nouă viață unor resurse considerate deșeuri, prin upcycling. Ne-am alăturat apoi asociației Ecoteca într-un proiect finanțat de Fundația Comunitară București și am amenajat Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu din deșeurile găsite în hala pusă la dispoziție de Facultatea de Chimie a Universității Politehnice București. Află ce activități am desfășurat acolo, din pagina dedicată proiectului.
Ce a urmat
Probabil cel mai complex proiect destinat economiei circulare l-am desfășurat începând cu anul 2021. Tot printr-o finanțare de a Fundația Comunitară București, am încercat să transformăm cartierul în care locuiam într-unul mai circular. Așa s-a născut Cotroceni, cartier circular. Poți afla despre acțiunile concrete din pagina dedicată proiectului.
Cum am continuat
Două dintre activitățile desfășurate în proiectul Cotroceni, cartier circular au fost continuate și după finalizarea finanțării. Este vorba despre un festival vegan zero waste, Trifoi Fest, precum și extinderea proiectului de compostare comunitară cu ajutorul altor organizații implicate în acest subiect – prin Academia de Compost.
De-a lungul timpului, și lupta împotriva greenwashing-ului a fost influențată de preocuparea pentru reducerea deșeurilor. Am reacționat atunci când Kaufland s-a autoproclamat prima companie zero waste din România, dar și când Biodeck își promova agresiv bioplasticul ca soluție la poluarea cu plastic.
Leave a Reply