Stop greenwashing

Motivație
Dicționarul Webster’s New Millenium definește tehnica de greenwashing ca „practica de promovare a programelor prietenoase cu mediul pentru a distrage atenția de la activitățile dăunătoare mediului practicate de organizație”, iar Dicționarul The Concise Oxford English – ca „dezinformarea practicată cu scopul de a crea o imagine publică de organizație responsabilă față de mediu, dar percepută ca nefondată sau înșelătoare”.
De greenwashing pot fi acuzate multe dintre companiile mari poluatoare din România, care afișează o imagine ecologistă, prin care induc falsa impresie că produsele și politicile companiei sunt prietenoase cu mediul și că firma practică un marketing ecologic sau că se angajează activ în proiecte de responsabilitate ecologică.
Misiune
De-a lungul timpului, am semnalat și am acționat împotriva greenwashing-ului practicat de mai multe companii din România. Cea mai cunoscută acțiune a fost protestul împotriva retailerului Kaufland, care a afirmat în 2023 că este „prima companie certificată Zero Waste din România”.
Lupta împotriva greenwashingului a fost însă una mai degrabă reactivă. Ne-am activat atunci când o companie afișa cu un tupeu incredibil o imagine total distorsionată.
Activități
Până acum, demersul nostru de a lupta împotriva publicității mincinoase cuprinde:
- protestul împotriva retailerului Kaufland, care a afirmat în 2023 că este „prima companie certificată Zero Waste din România”.
- o dezbatere pe tema finanțării fără greenwashing în 2023 și un workshop despre tehnici de greenwashing, în 2019;
- campania prin care am cerut Biodeck să informeze corect cetățenii privind condițiile de compostare a unor materiale așa-zis compostabile, dar care nu se biodegradează eficient în natură, în sisteme de compostare comunitară sau acasă; campania a fost precedată de un boicot desfășurat în timpul festivalului Pelicam, unde compania a fost sponsor principal;
- mai multe articole despre campanii înșelătoare din partea companiilor: articol despre Coco-Cola, Kaufland, Pepsi; articol despre VegFest și Kaufland; articol despre Continental;
Impact
Multe dintre activitățile desfășurate au avut un impact doar asupra publicului deja familiarizat cu subiectul și revoltat de această practică. Două dintre acțiuni au avut însă un efect mai amplu, forțând companiile să se preocupe și să ia acțiune.
Biodeck a apelat la Zero Waste România pentru a înțelege de ce campania lor a fost încadrată la greenwashing și au promis ajustarea comunicării astfel încât consumatorii să înțeleagă ce este un plastic compostabil și în ce condiții se biodegradează. Au eșuat însă în a-și respecta promisiunea și continuă momentan greenwashing-ul practicat, ducându-l la o scară mult mai mare (clienții lor nici nu își pun problema că produsele lor pot fi dăunătoare).
Kaufland România nu a admis greșeala public. Cu toate acestea, au fost realizate materiale de presă după acțiunea noastră, iar campania a fost dată ca exemplu negativ la conferințe de sustenabilitate. Sperăm ca de acum înainte companiile de PR care le fac campaniile să fie mai responsabile cu ceea ce comunică clienților.
Colaborări
Greenpeace România ne-a susținut cu logistică, voluntari, precum și preluarea comunicării despre acțiune.