Academia de Compost

Motivație
Orașele produc cantități masive de deșeuri organice, care ajung în proporție de peste 85% la gropile de gunoi amestecate cu alte tipuri de deșeuri. Acolo, biodeșeurile se descompun anaerob și emit gaze cu efect de seră (dintre care cel mai periculos gaz este metanul), poluând așadar aerul, dar și solul și pânza freatică, prin levigat (lichidul urât mirositor care se scurge în urma descompunerii). Astfel, se irosesc resurse valoroase care ar putea fi utilizate pentru regenerarea solului. De asemenea, practicile inadecvate de gestionare a deșeurilor duc la pierderi economice și la o lipsă de conștientizare privind soluțiile sustenabile.
Obiectivul UE de refolosire și reciclare a deșeurilor municipale pentru 2025 este de 55% din deșeurile municipale. În acest moment, România reciclează și compostează doar 12,3%, față de media europeană de aproape 50%. Peste 55% din deșeurile municipale generate în România sunt deșeuri biodegradabile. (Surse: ANPM 2020, EUROSTAT 2022, EEA.)
Misiune
Academia de Compost este un proiect care promovează Compostarea Comunitară Locală (CCL) a deșeurilor nepericuloase compostabile în zonele din proximitatea locuințelor, în București. Din experiența comunităților care au implementat această practică, CCL este cea mai eficientă modalitate de management sustenabil a bio-deșeurilor nepericuloase (MSBD). În plus, are un impact pozitiv pentru activarea și educarea micro-comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura.
Valori
Începând cu 2023, am desfășurat o serie de acțiuni menite să schimbe mentalitatea în rândul autorităților și a publicului larg privind compostarea:
- prevenire: evenimente pentru menținerea stațiilor de compost existente în București, prin
care au fost salvate de la groapă aproximativ 20 de tone de deșeuri în perioada 2021-2025, obținându-se 10 tone de compost maturat; - educație: sesiuni de formare, traininguri video și suport pentru extinderea rețelei de spații de
compostare comunitară; dezvoltarea instrumentului educațional Bucla compostului, un joc de tip colaj, despre compostare; - advocacy: dezvoltarea participativă a unui cadru normativ și operațional pentru gestionarea
sustenabilă a bio-deșeurilor; participarea la grupuri de lucru la nivel central și local.
Activități
Prin Academia de Compost, reducem cantitatea de deșeuri reziduale generate de cetățeni și transformăm bio-deșeurile salvate de la groapă în compost, un amendament natural pentru sol. Din 2021 până în prezent, am obținut următoarele rezultate:
- peste 9500 de kilograme de compost obținute, din 19.000 kg de resturi vegetale redirecționate de la gropile de gunoi
- 11 stații de compostare comunitare în București din fonduri private
- 3461 cetățeni, adulți și copii, educați pentru compostare, dintre care
- peste 600 de beneficiari direcți compostează la cele 11 stații.
Colaborări
Academia de Compost este coordonată de un consorțiu format din trei organizații și un grup de inițiativă: ClimatoSfera, Asociaţia Culturalis, Livada Comunitară Mărțișor și Asociația pentru Consum Sustenabil, împreună cu experți din cadrul ECOTECA și Urban Cultor. Proiectul a primit o finanțare prin Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank Romania, prin runda susținută și de Nhood Romania.