Academia de Compost

Academia de Compost este un proiect care promovează Compostarea Comunitară Locală (CCL) a deșeurilor nepericuloase compostabile în zonele din proximitatea locuințelor, în București. Din experiența comunităților care au implementat această practică, CCL este cea mai eficientă modalitate de management sustenabil a bio-deșeurilor nepericuloase (MSBD). În plus, are un impact pozitiv pentru activarea și educarea micro-comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura.

Academia de Compost a fost dezvoltată de ClimatoSfera, Asociaţia Culturalis, Livada Comunitară Mărțișor și Asociația pentru Consum Sustenabil, împreună cu experți din cadrul ECOTECA și Urban Cultor. Proiectul a primit o finanțare prin Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank Romania, prin runda susținută și de Nhood Romania.

Timp de un an, consorțiul a desfășurat o serie de acțiuni menite să schimbe mentalitatea în rândul autorităților și a publicului larg privind compostarea:

  • prevenire: evenimente pentru menținerea stațiilor de compost existente în București, prin
    care au fost salvate de la groapă 4,5 tone de deșeuri în perioada 2021-2023;
  • educație: sesiuni de formare, traininguri video și suport pentru extinderea rețelei de spații de
    compostare comunitară;
  • advocacy: dezvoltarea participativă a unui cadru normativ și operațional pentru gestionarea
    sustenabilă a bio-deșeurilor.